STREKNINGEN GRENSEN/MO MED HEST OG SKRINN      PROGRAM         SPONSORER       UTSTILLERE

Velkommen til Grensehandelsdager i

 Mo i Rana 

18.-22. mars 2003

Et samarbeidsprosjekt mellom Rana kommune, Domus, Meyer, Rana næringsforening og "NÆVANØTTEN"

Mo i Rana, (kommune) med sine 25.000 innbyggere er Nord Norges tredje største by. Vi har et tett og trivelig sentrum, de to største kjøpesentrene er plassert midt i byen. Byens sentrum er godt besøkt, og under Grensehandelsdagene har vi et eget program med ulike kulturinnslag fra svensk og norsk side.

Vi ønsker velkommen til en frodig by.

Grensehandelen mellom Mo i Rana på norsk side og Hemavan, Tärnaby og Sorsele på svensk side har lange tradisjoner. Helt fra Umeå kom det folk med hest og slede for å handle og bytte varer, en reise på "tresindstjuge Miler"- altså seksti mil på vinterføre, dette skriver Petter Dass om i Nordlands Trompet

Svensker med hest og "skrinn" på  Moholmen                Bilder fra Årbok for Rana 1979                      Fra L.A.Meyers  viltmottak, i gode år ble det mottatt opptil 40.000 ryper

 

Sledene som ble brukt ble kalt "skrinn", en løs karm med sprinkler som var plassert oppå sleden. Varer fra Sverige var i hovedsak smør, never, ryper og ski. L.A. Meyer kunne i gode år ta i mot over 40.000 ryper. Fra Norge til Sverige var det mel, sild og salt som var handelsvarene.

Det er i tråd med denne tradisjonen at Grensehandelsdagene ble opprettet som en markering av tusenårsskiftet. De arrangeres nå for fjerde gang, og i år skal de fleste salgsbodene ligge rundt Moholmen, der handelen foregikk i gammel tid.

Vi starer i sentrum ved L.A. Meyer og Domus og følger veien nedover mot Moholmen. Her vil det være plassert salgsboder langs ruten. På Moholmen er det lokale utstillere inne i "Bakeribygget", hvor det også er kafé. Fortidsminneforeningen holder til i "Sara Lund" stua, og har åpent under Grensehandelsdagene. Her blir det også anledning til å kjøpe seg en kopp kaffe og noe til. Det blir aktiviteter og kulturinnslag. Hestefølge med sleder starter fra svenskegrensen og kommer inn til byen den 20. mars kl. 17.00 da Grensehandelsdagene offisielt åpnes.

Eventuell påmelding eller forespørsler til Grensehandelsdagene kan gjøres til: gwstormo@c2i.net

Les mer i programmet for disse dagene.

Strekningen grensen/Mo med presentasjon av skyss-stasjonene

Umbukta fjellstue

Copyright www.eskilolsen.no

Havmannen av Antony Gormley er en del av Skulpturlandskap Nordland

Jernverksbyen, er det en skatt i enden av regnbuen?