Foto som terapi

 

Har vært så heldig å få lage en fotoutstilling ved Rana sykehus.

Trykk på bildene for å se dem større.

 

 

 

 

 

Har også en utstilling i Badeland som heter 10 Blå øyeblikk

Dette skriver Ingvild T. Eilertsen i lokalavisen Rana Blad

Undersøkelser viser at naturfotografier har positiv innvirkning på pasienter. Derfor sørget Astrid Ramseng for å få laget et lite Galleri på sykehuset.

Kreftsykepleier Astrid Ramseng fikk ideen til å dekorere veggene da hun i fjor høst besøkte ei utstilling fra hobbyfotograf Eskil Olsen. Da hadde hun nettopp avsluttet videreutdanning innen kreftbehandling. Her lærte hun blant annet om undersøkelser som er gjennomført, hvor man har forsket på hvordan estetikk påvirker pasienter med livstruende sykdommer.

- Det som scoret høyest på undersøkelsen var bilder fra naturen - ikke kunst, men fotografier av natur, forteller Astrid Ramseng.

Hva passet vel da bedre enn å la Eskil Olsens bilder forskjønne omgivelsene ved kreftpoliklinikken? Fotografiene hans er nemlig utelukkende naturmotiver - med fokus på fargespill og detaljer. Han tar fotoer av alt fra blomster og insekter til fuglefjær og istapper.

- Jeg syntes ideen til Astrid var kjempegod. Jeg bruker selv fotograferinga som terapi. Synes det er veldig fint å dra ut i naturen og ta bilder. Hvis pasientene kan få noe av den samme opplevelsen så er jo det flott, sier Eskil Olsen.

Bildene hans skal henge til låns på klinikken, og av og til byttes ut med nye. Og dersom noen av pasientene får et forhold til et av fotografiene kan de alltids kjøpe det.

Astrid Ramseng forteller at bildene har slått godt an. Flere av pasientene har bemerket fotografiene, og har pekt ut sine favoritter. Like før påske kom tolv naturfotografier opp på veggene til kreftpoliklinikken ved Helgelandssykehuset, avdeling Rana.

 

Eskil Olsen har lånt bort flere naturfotografier til sykepleier Astrid Ramseng for å dekorere kreftpoliklinikken på sykehuset.

Foto: Ingvild T. Eilertsen